Archyvas

2021-12-25

Tarta su aguonomis ir baltuoju šokoladu

Tai labai šventiškas desertas skirtas Kalėdoms ir Naujiesiems Metams. Jį pagaminti prireiks kantrybės ir laiko, bei begalės ingredientų, bet jis to vertas visomis prasmėmis. Geriausia jį gaminti Kūčių vakare, kad per naktį spėtų sustingti iki Kalėdų ryto. Rinktis galima visokias uogas, ne vien vyšnias, tiesiog aš tik tokių radau. Tiks ir spanguolės, ir avietės ir betkokios smulkios raudonos uogos.


Ingredientai:

TEŠLAI:
125g miltų
75g sviesto
45g miltelinio cukraus
1 kiaušinio trynys
žiupsnelis druskos
ĮDARUI:
150g maltų aguonų
150ml pieno
30g maltų migdolų
25g cukraus
25g sviesto
1 kiaušinio baltymas
1 arb. š. vanilės ekstrakto
VIRŠUI:
100g baltojo šokolado
70g maskarponės
2 arb. š. citrinų sulčių
125ml riebios grietinėlės
5g želatinos
150g vyšnių
50g miltelinio cukraus


Gaminimas:

1. Ištirpdyti sviestą su sutrinti su miltais, milteliniu cukrumi bei druska. Įmaišyti trynį ir užminkyti tešlą. Jei reikia įlieti 1-2 valg. š. vandens. Susukti į maistinę plėvelę ir padėti į šaldytuvą pusvalandžiui.

2. Aguonas berti į dubenėlį, užpilti karštu pienu ir pabrinkinti 10 minučių. Tada įmaišyti ištirpintą sviestą, cukrų, migdolus, vanilę, baltymą ir išsukti iki vientisumo.

3. Atvėsusią tešlą dėti ant kepimo popieriaus ir iškočioti į 3-5mm storio lakštą. Dėti į kepimo formą ir suformuoti lygų dugną bei kraštelius. Subadyti dugną šakute ir 5 minutes palaikyti ruošinį šaldiklyje. 

4. Kepti pagrindą iki 200C įkaitintoje orkaitėje, kol gražiai pagels. Apie 10 minučių. Tada sumažinti temperatūrą iki 180C, ant pagrindo lygių sluoksniu paskleisti aguonų įdarą ir kepti dar 25 minutes. Ataušinti ant grotelių.

5. Garų vonelėje išlydyti šokoladą, krėsti sūrį ir kaitinant maišyti iki vientisumo. Želatiną išbrinkinti šaltame vandenyje, nuspausti ir kartu su citrinų sultimis įmaišyti į dar šiltą šokoladą. Ataušinti jį iki kambario temperatūros ir atsargiai įmaišyti į standžias grietinėlės putas. 

6. Aptepti kremu pyragą, ant viršaus išdėlioti uogas, jas šiek tiek įspausti į kremą. Sustingdyti pyragą šaldytuve per naktį. Tada pasijoti miltelinio cukraus ant uogų ir tiekti.





Komentarų nėra:

Rašyti komentarą