Archyvas

2019-12-31

Imbierinis namelis

Kalėdos nebūtų Kalėdos be imbierinio namelio (gingerbread house). Tačiau jis namelis pareikalaus LABAI daug laiko ir kantrybės, tačiau jei visgi laiko pritrūko- galima kuo ramiausiai jį pasigaminti per vieną dieną (turėtų užtrukti apie pusiaudienį- jei turite balkoną, tai bus idealiausia šalta vieta, kur bus galima labai greitai išdžiovinti glajų). O jeigu norisi- galima namelį pradėti gaminti jau gruodžio pradžioje, nes šis namelis nėra greitai gendantis produktas.

Ingredientai:


TEŠLAI:
700g miltų
250g cukraus
200g medaus
75g sviesto
2 kiaušiniai
0,5 arb. š. sodos
1 arb. š. malto imbiero
75g kakava
0,5 arb. š. malto cinamono
0,5 arb. š. maltų gvazdikėlių
0,5 arb. š. malto kardamono
0,5 arb. š. malti juodieji pipirai
Žiupsnelis malto muskato
0,5 arb. š. druskos

GLAJUI:
3 kiaušinių baltymai
450g miltelinio cukraus
1 arb. š. citrinų sulčių
Žiupsnelis citrinų rūgšties
0,5 arb. š. krakmolo
Žiupsnelis druskos


Gaminimas:

1. Pirmiausia iš popieriaus (ar kartono) išsikirpti reikiamas detalias.

2. Nusijoti miltus ir sumaišyti su kakava, druska bei prieskoniais.


3. Prikaistuvyje ant vidutinės ugnies ištirpinti 100 g cukraus. Kai jis parus, atsargiai užpilti 100 ml verdančio vandens. Nuolat maišant suberti likusį cukrų ir virti apie 4 min. Leisti sirupui kiek atvėsti, tada supilti medų ir sukrėsti minkštą sviestą. Mišinį supilti į miltų mišinį.


4. Gerai išminkyti tešlą iki vientisos konsistencijos. Palikti atvėsti. Tuomet įmaišyti išplaktus kiaušinius. Dar kartą gerai viską išminkyti ir padalinti tešlą į dvi dalis ir suvynioti į maistinę plėvelę. 1-3 paroms dėti į šaldytuvą.

5. Iškočioti tešlą į 3-4 mm storio lakštus. Išpjauti detales. Kepti iki 190C įkaitintoje orkaitėje 7-10 min. Likučius iškočioti į šiek tiek storesnį lakštą ir iškepti pagrindą.

6. Iškepusias dalis sudėti ant lygaus paviršiaus, kad neužlinktų krašteliai ir džiovinti kambario temperatūroje 1-3 paras. (Išdžiūvusias galima laikyti šaldiklyje iki 3 mėn.)

7. Vieną baltymą sumaišyti su 150g nusijoto miltelinio cukraus. Plakti apie 2 min. Įpilti šaukštelį citrinų sulčių ir plakti dar 3 min.

8. Glajus turi pabalti ir virsti lygia tąsia mase. Sukrėsti masę į konditerinį maišelį su plonu antgaliu ir papuošti detales. Glajaus likučiu aptepti pagrindą. Palikti kambario temperatūroje kol glajus sustings.

9. Likusius baltymus išplakti su likusiu milteliniu cukrumi, krakmolu ir citrinų rūgštimi- dabar turi gauti gerokai tirštesnė masė.

10. Suklijuoti tarpusavyje namo priekį ir vieną sieną, palaikyti suspaudus kelias minutes ir palikti padžiūti. Tada suklijuoti likusias sienas, pritvirtinti namą prie pagrindo.

11. Kai glajus sutvirtės, patepti juo visą sienų viršų ir pritvirtinti vieną stogo dalį, po to antrą.

12. Suklijuoti tarpusavyje visas kamino detales ir, kai jis pakankamai sutvirtės- priklijuoti prie stogo. Atskiesti likusį glajų citrinų sultimis ir papuošti stogą bei kaminą. Palikti viską išdžiūti.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą